Menu
SGK

SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

İşçinin işe giriş işlemleri, işveren tarafından E-SGK (http://e.sgk.gov.tr/) sitesi üzerinden yapılmaktadır.

  1. Standart bir işe giriş yapılacaksa eğer personelin işe başlayacağı tarihten 1 GÜN ÖNCE işe giriş bildirgesi verilmelidir.

Örneğin 04.03.2021 tarihinde işbaşı yapacak personeliniz varsa eğer 03.03.2021 tarihinde işe giriş bildirgesini vermelisiniz.

İstisna: Pazartesi günü işbaşı yapacak personeliniz varsa aynı gün işe girişini yapabilirsiniz. İşe başlama tarih resmî tatillere denk geliyorsa, bildirim tatilden sonraki ilk iş gününde yapılabilirsiniz.

Örneğin: Pazar günü(06.03.2022) işe başlamış bir personeliniz varsa eğer bildirgeyi verme zamanı cumartesiye(05.03.2022) geldiği için pazartesi(07.03.2021) günü bildirgeyi verebilirsiniz.

 

  1. Eğer personelin işe girişini yanlış yaptığınızı düşünüyorsanız işe giriş iptali, İŞE BAŞLANAN ERTESİ GÜNÜN 23.59’UNA KADAR bildirgeyi iptal edebilirsiniz.

Örneğin: Perşembe günü(03.03.2022) işe başlayacak gibi işe giriş bildirgesi verdiyseniz ve 03.03.2022 de personel işe başlamadıysa Cuma(04.03.2022) günü 23:59’a kadar iptal edebilirsiniz. Bu tarihler hafta sonuna denk geldiyse pazartesi gününe uzayacaktır.

 

  1. İşe giriş işlemi nakil olarak yapılacaksa eğer nakil olarak çıktığı tarihten itibaren 1 AY SÜRE ile işe giriş yapılabilir.

Nakil ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Nakil için İşten Ayrılış Bildirgelerinin Verilme Şekli:

Hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin başka bir adreste kurulu işyerinde çalışmaya başlayacak sigortalı için işten ayrılış bildirgesi düzenlenirken;

    • İşten ayrılış nedeni olarak “16-Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverenin diğer işyerine nakli” seçeneğinin işaretlenmesi,
    • Sigortalının çalışmaya başlayacağı yeni işyerine ait 26 numaralı SGK işyeri sicil numarasının yazılması,
    • SGK kayıtlarında sigortalının çalıştığı eski ve yeni işyerinin işveren gerçek kişi ise TC kimlik numarasının, tüzel kişi ise vergi kimlik numarasının aynı olması,
    • SGK kayıtlarında eski ve yeni işyerinin vergi kimlik numarası/TC kimlik numarası farklı/hatalı/eksik ise ilgili SGK şubesine müracaat edilerek numaranın düzeltilmesi, gerekmektedir.

 

  • Nakil için İşe Giriş Bildirgelerinin Verilme Şekli

Hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin başka bir adreste kurulu işyerinde çalışmaya sigortalı için sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenirken;

    • Nakil nedeniyle işe giriş yapılacak sigortalı için işten ayrılış nedeni “16-Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverenin diğer işyerine nakli” seçeneği işaretlenerek gönderilmiş bir sigortalı işten ayrılış bildirgesinin bulunması,
    • İşe giriş bildirgesinde istisnai durum nedeni olarak “Naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin Kurumun aynı ya da başka sigorta/sigorta il müdürlüğünde tescil edilmiş diğer işyerinde çalışan sigortalı” seçeneğinin işaretlenmiş olması
    • Nakil nedeniyle işe giriş bildirgesi düzenlenen sigortalının çalışacağı yeni işyerinin SGK sicil numarasının işten ayrılış bildirgesinde beyan edilmiş olması,
    • Sigortalı çalıştığı eski işyerine ait 26 haneli SGK işyeri sicil numarasının yazılması,
    • İşe giriş bildirgesinin “işe başlama tarihi” alanına yazılan tarihin, nakil dolayısıyla düzenlenen işten ayrılış bildirgelerinde kayıtlı işten ayrılış tarihini izleyen gün olması, gerekmektedir.

 

  1. İstisna olarak işe giriş bildirgesi AYNI GÜN VERİLMESİ GEREKEN Balıkçılık, Tarım ve İnşaat sektörleridir. Bu 3 sektörden herhangi birinde faaliyet gösteren firmalar, işe aldıkları personelin işbaşı yaptığı ilk günün akşamına kadar işe giriş bildirgesini vermeleri gerekmektedir.

 

  1. İlk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenlerin ise ilk defa sigortalı çalıştırmaya başladıkları tarihten itibaren BİR AY İÇİNDE işe alacakları sigortalılara ilişkin işe giriş bildirgelerinin en geç ilk defa sigortalı çalıştırmaya başladıkları tarihten itibaren BİR AYLIK SÜRE içinde bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.

 

  1. İşe Giriş Bildirgesinin Yapılmaması veya Geç Yapılması Durumunda Uygulanacak Yaptırımlar;
    • Zamanında yapılmayan bildirim için 1 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
    • Bildirimin yapılmadığı SGK tarafından tespit edilirse, 2 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
    • İşe giriş bildiriminin yapılmadığı SGK tarafından aynı yıl içerisinde 2 kere tespit edilirse, birinci ihmal için 2 aylık asgari ücret ve ikinci ihmal için 5 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

Hiç Yorum Yok

    Yorum Yazın